september 19, 2017

Burn-out preventie

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-out klachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 16-20 weken verzuim. Vooral jonge medewerkers hebben een verhoogd burn-out risico, aangezien zij als relatieve nieuwkomers extra druk voelen om goed te presteren en thuis vaak moeite hebben om zorg en werk in balans te houden.

De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan werkstress worden begroot op 1,8 miljard euro. Dat berekenden het CBS, TNO en Arboned.

Hoe herken je een burn-out?

Burn-out is een combinatie van drie dingen: Emotionele uitputting (het gevoel dat je ‘op’ bent), een cynische en onverschillige houding tegenover je werk/collega’s en een verminderde persoonlijke bekwaamheid. Zit je op je werk voor langere tijd in een negatieve situatie zonder tot een oplossing te komen dan kun je last krijgen van werkstress.

Wie zich binnen een jaar drie keer ziek meldt, heeft grote kans op weg te zijn naar een burn-out. De statistieken zijn bekend, maar er wordt door bedrijven nog (te) weinig aan gedaan.

Gelukkig zijn er inmiddels wel werkgevers die preventieve maatregelen treffen. Zoals bijvoorbeeld een sportschool abonnement, mindfulnesstraining, fruitmanden op de werkvloer ipv snoepautomaten en een gezondheidscheck.

Maar als je medewerkers ondanks deze mooie preventie maatregelen onder druk van de hoeveelheid werk meer uren gaan draaien, geen pauzes nemen en s’avonds ook nog via hun smartphone de mail blijven beantwoorden dan is het dweilen met de kraan open.

Hands On Organizing biedt coaching trajecten op de werkvloer. Deze leiden tot meer effectiviteit, grip en overzicht op de werkzaamheden. Het leren omgaan met perfectionisme, stellen van prioriteiten, nee leren zeggen en focus houden zorgt voor minder werkdruk en meer werkplezier.

Heb je interesse in coaching voor jezelf of een medewerker? Neem vooral contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.